• Foto-bundel

  Informatie over 

  Het oprichten van een BV of BV structuur.

  Wij adviseren u over dit traject..

  Lees meer

 • Foto-biljetten

  informatie over

  De holding BV en de beheer BV

  Waar is zo'n BV voor? Een verduidelijking.

  Lees meer

 • Foto-kaartje

  informatie over

  Overeenkomsten bij de BV

  Als iets belangrijk is in de administratie van de BV, dan is het wel vastlegging van verhoudingen met derden.

  Lees meer

Overeenkomsten bij de BV

Verschillende rechtspersonen

U houdt zich het liefst bezig met ondernemen. Maar met de oprichting van één of meerdere bv’s komt er veel papierwerk op u af. De bv is namelijk een eigen rechtspersoon, net als de eventuele holding bv, maar de dga is een natuurlijk persoon. U bent volgens het Burgerlijk Wetboek verplicht de verhoudingen tussen deze partijen nauwkeurig vast te leggen.

Bv-structuur geeft u helder advies en helpt u met de correcte opstelling van contracten. Hieronder vindt u enkele overeenkomsten die wellicht van belang zijn voor u. Uiteraard staan wij u graag te woord. Neem met ons contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Arbeidsovereenkomst met de dga

De dga is in dienst van de bv waarin hij meer dan 5 procent van de aandelen houdt. Net als bij een andere dienstbetrekking worden de rechten en plichten van de dga vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Voor het salaris van de dga kent de Belastingdienst richtlijnen die branchegerelateerd zijn.

 

Pensioenovereenkomst met de dga

Wanneer een dga meer dan 10 procent van de aandelen bezit, kan de dga in eigen beheer pensioen opbouwen. Hiervoor is een pensioenovereenkomst nodig tussen de bv en de dga.

 

Rekening-courantovereenkomst met de dga

In de rekening-courantovereenkomst staat een maximum som voor het opnemen of voorschieten van bedragen. Hiermee wordt een uitvoerige administratie voorkomen wanneer de dga weleens rekeningen betaalt voor de bv of de dga zelf een bedrag opneemt. Uiteraard is het van belang rekening te houden met een zakelijk rentepercentage.

 

Aandeelhoudersovereenkomst

Van de voorwaarden voor aandelenverkoop, de informatievoorziening en het concurrentiebeding na uittreding,
tot de boete na overtreding van afspraken en de stemregels tijdens de algemene vergadering. Met meer dan één aandeelhouder doet u er goed aan afspraken te formaliseren in een aandeelhoudersovereenkomst. Bv-structuur begeleidt u hierbij.

 

Managementovereenkomst
De managementovereenkomst is van toepassing bij een bv, holding bv of beheer bv, waarbij (een deel van) het management wordt ingeleend.

Omdat hierbij in principe geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, is het essentieel dat de managementovereenkomst zo wordt opgesteld dat er geen verplichting volgt tot betaling van loonheffing.
De managementovereenkomst biedt uitkomst wanneer een manager voor een opdracht zeer zelfstandig zijn taken uitoefent.